Der er mange ting at tage hensyn til, når du forsøger at opvarme dit hjem med optimal effektivitet. Temperatur, luftfugtighed, luftstrøm og isolering spiller alle en rolle for, hvor behageligt dit hjem er, og hvor meget energi du bruger for at opnå det. I dette blogindlæg vil vi diskutere nogle tips til, hvordan du kan finjustere din opvarmning, så du kan spare penge på dine energiregninger. Læs mere om varmeoptimering her.

En måde at forbedre effektiviteten af dit varmesystem på er at sørge for, at dit hjem er godt isoleret. Det vil hjælpe med at holde varmen inde og kulden ude, hvilket betyder, at dit varmesystem ikke skal arbejde så hårdt for at opretholde en behagelig temperatur. Du kan isolere dit hjem ved at installere isolering i vægge, lofter og gulve eller ved at gøre døre og vinduer træksikre.

En anden måde at forbedre effektiviteten af dit varmesystem på er at kontrollere luftfugtigheden i dit hjem. For høj luftfugtighed kan forårsage kondensvand og skimmelvækst, hvilket kan føre til fugt og strukturelle skader. Det kan også få det til at føles koldere, end det faktisk er, hvilket får dig til at skrue op for varmen. Omvendt kan for lidt luftfugtighed forårsage åndedrætsbesvær, statisk elektricitet og tør hud. Den ideelle relative luftfugtighed i et hjem er mellem 30 og 50 %.

Der er en række måder at kontrollere luftfugtigheden i hjemmet på, f.eks. ved at bruge en luftfugter eller affugter, åbne vinduer for at lukke frisk luft ind eller bruge udsugningsventilatorer, når du laver mad eller går i bad.

Endelig er en af de vigtigste ting, du kan gøre for at forbedre effektiviteten af dit varmesystem, at få det regelmæssigt serviceret af en kvalificeret tekniker. Dette vil sikre, at det fungerer optimalt, og hjælpe med at identificere eventuelle problemer, før de bliver til større reparationer.

Varmepumpe: En varmepumpe er en anordning, der overfører varmeenergi fra en varmekilde til en destination, der kaldes en “køleplade”. Varmepumper er designet til at flytte varmeenergi i den modsatte retning af spontan varmeoverførsel ved at absorbere varme fra et koldt rum og afgive den til et varmere rum. En varmepumpe bruger ekstern strøm til at udføre arbejdet med at overføre energi fra varmekilden til varmesænken.

I opvarmningstilstand overfører en luft- (eller vand-) varmepumpe med omvendt kredsløb varme fra det fri til dit hjem; omvendt fjerner den i køletilstand varm luft fra dit hjem og afgiver den til det fri. Ved at levere både varme og køling kan disse enheder være mere effektive end systemer med et enkelt formål som f.eks. ovne eller centrale klimaanlæg. Desuden kan varmepumper undertiden give gratis opvarmning, hvis de drives af vedvarende energikilder som f.eks. solpaneler eller vindmøller.

Når du køber en varmepumpe, er det vigtigt at overveje enhedens størrelse, effektivitet og funktioner. Den vigtigste faktor for at bestemme størrelsen af den varmepumpe, du har brug for, er det område, der skal opvarmes eller afkøles. Effektiviteten måles ved hjælp af SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) og HSPF (Heating Seasonal Performance Factor). Jo højere SEER- og HSPF-værdierne er, jo mere effektiv er enheden. Endelig er der en række funktioner, der kan gøre din varmepumpe mere effektiv og lettere at bruge, f.eks. ventilatorer med variabel hastighed, programmerbare termostater og zonestyringssystemer.

Nu hvor du ved lidt mere om, hvordan du opvarmer dit hjem med optimal effektivitet, kan du bruge nogle af disse tips i praksis og se, hvor meget du kan spare på dine energiregninger. Du vil måske blive overrasket over, hvor stor en forskel et par enkle ændringer kan gøre.